Lifestyle,
Od kiedy pamiętam nigdy nie jadłam na śniadanie płatków z mlekiem, w ogóle mi to nie smakowało...Zawsze pojawiał się ten sam odruch – wstręt. Wstając szybko do szkoły, nigdy nie wpadłam na pomysł, aby wzbogacić posiłek różnymi dodatkami, np. owocami suszonymi czy świeżymi. Warto zacząć dzień talerzem z wspaniałym doborem składników.
Coś dla zdrowia - pomysł na zdrowe śniadanie z Vivio.pl / jagody goji / suszone banany/ daktyle
Od kiedy pamiętam nigdy nie jadłam na śniadanie płatków z mlekiem, w ogóle mi to nie smakowało...Zawsze pojawiał się ten sam odruch – wstręt. Wstając szybko do szkoły, nigdy nie wpadłam na pomysł, aby wzbogacić posiłek różnymi dodatkami, np. owocami suszonymi czy świeżymi. Warto zacząć dzień talerzem z wspaniałym doborem składników.
Coraz więcej pojawia się w sieci
sklepów ze zdrową żywnością, które cieszą się coraz większą
popularnością. Dobrym pomysłem jest wprowadzenie naturalnych
produktów w swoim jadłospisie. Dlatego postanowiłam się
przekonać, czy odpowiedni dobór składników pozwoli polubić i
wprowadzić w moje poranne posiłki zdrowe nawyki i jestem
zadowolona. Naprawdę można zjeść smacznie i zdrowo. Zastąpiłam kromki chleba pożywną dawką zdrowych produktów. Na
moim porannym talerzu znalazło się: musli, słonecznik, jagody
goji, suszone banany, daktyle oraz mleko. Po prostu bardzo polubiłam
taki rodzaj śniadania. Jest bardzo sycący i zdrowy. Ponadto po
takim posiłku mam więcej energii. Warto rozpocząć tak dzień!
Do przyrządzenia śniadania użyłam produktów pochodzących ze sklepu cosdlazdrowia.pl, są nimi: jagody goji, suszone banany oraz daktyle. Kilka ważnych informacji na temat owoców poniżej :)
Jagody goji
Jagody goji mogą zahamować postęp nowotworu
Jagody goji są bardzo dobrym źródłem białka, w skład którego
wchodzi aż 18 aminokwasów. Ponadto zawierają węglowodany i
tłuszcze, w tym 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy
omega-6, odpowiedzialnych za wytwarzanie hormonów, właściwą pracę
mózgu i układu nerwowego. Ponadto są źródłem wielu witamin
(m.in. C, B1, B2, B6 oraz E) i składników mineralnych (m.in.
fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk, selen), a także karotenoidów,
związków polifenolowych, wśród których najliczniejszą grupę
stanowią flawonoidy.
Jagody goji należą do superfoods (inaczej „superżywność”), czyli grupy produktów pochodzenia roślinnego, mających dobroczynny wpływ na organizm
Jednak za najcenniejszy składnik jagód goji uważa się
rozpuszczalny w wodzie bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP
(Lycium Barbarum polysaccharides). Wyniki wielu badań
wskazują na jego działanie stymulujące układ odpornościowy,
właściwości przeciwutleniające, a przede wszystkim
przeciwnowotworowe.
Z badań wynika, że kompleks LBP hamuje wzrost ludzkich komórek
raka
żołądka (linia komórkowa MGC-803 i SGC-7901), ludzkich
komórek raka
okrężnicy SW480 i Caco-2 oraz komórek raka
płuc, indukując ich apoptozę (śmierć komórkową). W
znaczący sposób powstrzymuje także rozwój komórek raka
gruczołu krokowego i skutecznie hamuje wzrost ludzkich komórek
raka
piersi (linii komórkowej MCF-7). Kompleks ten wykazuje
właściwości antyproliferacyjne (hamuje namnażanie) także w
stosunku do ludzkich komórek wątrobiaka QGY7703, jak również
przyczynia się do apoptozy komórek białaczkowych HL-60.
Produkt kupisz tutaj
TUTAJ
Suszone banany
Banany
suszone mają 358 kalorii w 100 gramach. Zazwyczaj smaży się je w
oleju kokosowym, dlatego są zdrowszą alternatywą niż sklepowe
batoniki, ale dużą gorszą niż świeże owoce o niskim indeksie
glikemicznym, np. jabłka, mandarynki.
Suszone banany – zalety
Suszone
banany będą lepszą alternatywą na przekąskę niż ciastka czy
chipsy. Banany suszone zawierają trzy razy więcej potasu niż
świeże banany – 1220 mg w 100 gramach, trzy razy więcej magnezu
– 128 mg, trzy razy więcej fosforu – 90 mg i trzy razy więcej
wapnia – 26 mg. Suszone
banany, podobnie jak ich świeże odpowiedniki, są źródłem
witamin: A, B, D, E, K.
Banany
suszone
zwalczają skurcze mięśni i obniżają ciśnienie. Suszone banany
zawierają serotoninę, która korzystnie wpływa na nastrój.
Suszone banany – wady
Suszone
banany mają ponad trzy razy więcej kalorii niż świeże owoce
–
358 kcal w 100 gramach. Kupne suszone banany zawierają zwykle
konserwanty, oleje, a niekiedy także cukier – wówczas powinny
mieć nazwę „banany kandyzowane”, ale niestety bardzo często
producenci nie przestrzegają ścisłej terminologii.Chemia
może wywoływać reakcję uczuleniową oraz podrażniać jelita.Z
bananów suszonych powinny zrezygnować osoby, którym zależy na
szczupłej sylwetce i chorujący na cukrzycę.
Niestety w chwili obecnej w sklepie jest brak produktu :(
Daktyle
Daktyle to owoce, których właściwości
odżywcze docenią szczególnie sportowcy. Daktyle, zarówno
te suszone, jak i surowe, są skarbnicą cukrów
prostych, będących źródłem energii podczas intensywnego wysiłku,
a ponadto uzupełnią niedobór glikogenu oraz potasu w organizmie.
Poza tym daktyle zapobiegną miażdżycy, złagodzą objawy menopauzy
i pomogą uporać się z zaparciami. Sprawdź, jakie jeszcze
właściwości mają daktyle oraz w jakie witaminy i minerały są
bogate.
Daktyle to owoce daktylowca - najstarszego, bo
uprawianego od czasów prehistorycznych, owocowego drzewa na
świecie. Obecnie daktylowce uprawia się głównie w
południowo-zachodniej Azji, północnej Afryce i na południu USA.
Dojrzałe drzewo osiąga nawet 40 metrów i posiada 40 gron
owocowych (w każdym około 30 daktyli). Ich właściwości
odżywcze doceniają zwłaszcza mieszkańcy krajów
arabskich którzy, nazywają je "chlebem życia", a
rodzącą je palmę (Phoenix dactylifera) "drzewem
życia". Nic dziwnego - daktyle, zarówno te suszone,
jak i świeże, są bogate w błonnik,
liczne witaminy (zwłaszcza w witaminę B3), związki mineralne
(szczególnie potas),
a także przeciwutleniacze i salicylany, które działają jak
aspiryna
Wartości odżywcze świeżych daktyli (w 100 g).
Odmiana Deglet Noor/Medjool
Wartość
energetyczna - 282/277 kcal
Białko ogółem - 2,45/1,81 g
Tłuszcz
- 0,39/0,15 g
Węglowodany - 75,03 g (w tym cukry proste 63,35)/
74,97 g (w tym cukry proste 66,47)
Błonnik - 8/6,7
g
Witaminy
Witamina C – 0,4/0
mg
Tiamina – 0,052/0,050 mg
Ryboflawina – 0,066/0,060
mg
Niacyna - 1,274/1,610 mg
Witamina B6 - 0,165/0,249 mg
Kwas
foliowy -19/15 µg
Witamina A – 10/149 IU
Witamina E –
0,05/0 mg
Witamina K - 2,7/2,7 µg
Minerały
Wapń
– 39/64 mg
Żelazo - 1,02/0,90 mg
Magnez - 43/54 mg
Fosfor
- 62/62 mg
Potas - 656/696 mg
Sód – 2/1
mg
Cynk - 0,29/0,44 mg
Źródło danych: USDA National
Nutrient Database
Suszone daktyle mają podobne wartości
odżywcze. Wyjątek stanowi zawartość błonnika, którego
jest nieznacznie więcej (około 8, 7 g/100 g) niż w owocach
surowych.
Produkt kupisz TUTAJ
Suszone owoce są smaczne i zdrowe, jednak nie należy objadać się nimi bez ograniczeń... Bowiem taki rodzaj produktu zawiera niestety więcej kilokalorii niż świeży owoc. Zatem powinno się przyjmować odpowiednie dawki tych smakołyków. Zapewne jest to świetna, słodka przekąska zamiast jakiegoś ciasteczka. Daktyle i banany są bardzo słodkie, zaś jagody goji są pośrednie, po prostu nie przepełnia ich słodycz - nadają się także jako dodatek do herbaty.
Jeżeli jesteście ciekawi jak można
urozmaicić swoją dietę warto zajrzeć na Vivio.pl - sklep internetowy cosdlazdrowia.pl. Z pewnością znajdziecie niejeden produkt odpowiadający waszym wymaganiom...Tyle wspaniałości w jednym miejscu :)
Lubicie tak zaczynać dzień? Może
macie jakieś świetne przepisy na zdrowe jedzenie?
Pozdrawiam***
Wiem, że to niedobrze, ale nie jem rano śniadania... Dopiero jakieś 2 h po wstaniu
OdpowiedzUsuńNiestety ja również nie lubię owsianek i tym podobnych rzeczy ;( A szkoda, są takie zdrowe
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam takie zdrowe śniadania :) Nie dość, że ładnie wyglądają to jeszcze dobrze smakują :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie śniadania! :)
OdpowiedzUsuńTwoje śniadanie wygląda przepysznie, ale ja jakoś niespecjalnie przepadam za czymś takim, może dlatego, że już się tym przejadłam. :)
OdpowiedzUsuńObserwuję i zapraszam do siebie.
https://secretsofcosmetology.blogspot.com/
Ja z owsiankami mam mieszane relacje - raz mogłabym je jeść codziennie zaś innym razem nie przejdą mi przez gardło :P Osobiście bardzo lubię dodatki w postaci słonecznika, owoców goji, orzechów czy bananów jednak niestety daktyle są dla mnie zbyt słodkie? Nie mój smak ;)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda ale nie lubię takich rzeczy ;)
OdpowiedzUsuńsame pyszności :D
OdpowiedzUsuńPyysznie wygląda to sniadanko! I jakie zdrowe, tzn samo zdrowie!!
OdpowiedzUsuńNie przepadam za suszonymi daktylami, jednak z chęcią zjadłabym takie zdrowe śniadanie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie napisane. Super wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń