Lifestyle,

Coś dla zdrowia - pomysł na zdrowe śniadanie z Vivio.pl / jagody goji / suszone banany/ daktyle

środa, października 26, 2016 Unknown 12 Comments

       
Od kiedy pamiętam nigdy nie jadłam na śniadanie płatków z mlekiem, w ogóle mi to nie smakowało...Zawsze pojawiał się ten sam odruch – wstręt. Wstając szybko do szkoły, nigdy nie wpadłam na pomysł, aby wzbogacić posiłek różnymi dodatkami, np. owocami suszonymi czy świeżymi. Warto zacząć dzień talerzem z wspaniałym doborem składników.



Coraz więcej pojawia się w sieci sklepów ze zdrową żywnością, które cieszą się coraz większą popularnością. Dobrym pomysłem jest wprowadzenie naturalnych produktów w swoim jadłospisie. Dlatego postanowiłam się przekonać, czy odpowiedni dobór składników pozwoli polubić i wprowadzić w moje poranne posiłki zdrowe nawyki i jestem zadowolona. Naprawdę można zjeść smacznie i zdrowo. Zastąpiłam kromki chleba pożywną dawką zdrowych produktów. Na moim porannym talerzu znalazło się: musli, słonecznik, jagody goji, suszone banany, daktyle oraz mleko. Po prostu bardzo polubiłam taki rodzaj śniadania. Jest bardzo sycący i zdrowy. Ponadto po takim posiłku mam więcej energii. Warto rozpocząć tak dzień!





Do przyrządzenia śniadania użyłam produktów pochodzących ze sklepu cosdlazdrowia.pl, są nimi: jagody goji, suszone banany oraz daktyle. Kilka ważnych informacji na temat owoców poniżej :)


Jagody goji



Jagody goji mogą zahamować postęp nowotworu

Jagody goji są bardzo dobrym źródłem białka, w skład którego wchodzi aż 18 aminokwasów. Ponadto zawierają węglowodany i tłuszcze, w tym 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6, odpowiedzialnych za wytwarzanie hormonów, właściwą pracę mózgu i układu nerwowego. Ponadto są źródłem wielu witamin (m.in. C, B1, B2, B6 oraz E) i składników mineralnych (m.in. fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk, selen), a także karotenoidów, związków polifenolowych, wśród których najliczniejszą grupę stanowią flawonoidy.

Jagody goji należą do superfoods (inaczej „superżywność”), czyli grupy produktów pochodzenia roślinnego, mających dobroczynny wpływ na organizm

Jednak za najcenniejszy składnik jagód goji uważa się rozpuszczalny w wodzie bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP (Lycium Barbarum polysaccharides). Wyniki wielu badań wskazują na jego działanie stymulujące układ odpornościowy, właściwości przeciwutleniające, a przede wszystkim przeciwnowotworowe.
Z badań wynika, że kompleks LBP hamuje wzrost ludzkich komórek raka żołądka (linia komórkowa MGC-803 i SGC-7901), ludzkich komórek raka okrężnicy SW480 i Caco-2 oraz komórek raka płuc, indukując ich apoptozę (śmierć komórkową). W znaczący sposób powstrzymuje także rozwój komórek raka gruczołu krokowego i skutecznie hamuje wzrost ludzkich komórek raka piersi (linii komórkowej MCF-7). Kompleks ten wykazuje właściwości antyproliferacyjne (hamuje namnażanie) także w stosunku do ludzkich komórek wątrobiaka QGY7703, jak również przyczynia się do apoptozy komórek białaczkowych HL-60.








Produkt kupisz tutaj TUTAJ


Suszone banany



Banany suszone mają 358 kalorii w 100 gramach. Zazwyczaj smaży się je w oleju kokosowym, dlatego są zdrowszą alternatywą niż sklepowe batoniki, ale dużą gorszą niż świeże owoce o niskim indeksie glikemicznym, np. jabłka, mandarynki.

Suszone banany – zalety

Suszone banany będą lepszą alternatywą na przekąskę niż ciastka czy chipsy. Banany suszone zawierają trzy razy więcej potasu niż świeże banany – 1220 mg w 100 gramach, trzy razy więcej magnezu – 128 mg, trzy razy więcej fosforu – 90 mg i trzy razy więcej wapnia – 26 mg. Suszone banany, podobnie jak ich świeże odpowiedniki, są źródłem witamin: A, B, D, E, K. Banany suszone zwalczają skurcze mięśni i obniżają ciśnienie. Suszone banany zawierają serotoninę, która korzystnie wpływa na nastrój.

Suszone banany – wady

Suszone banany mają ponad trzy razy więcej kalorii niż świeże owoce – 358 kcal w 100 gramach. Kupne suszone banany zawierają zwykle konserwanty, oleje, a niekiedy także cukier – wówczas powinny mieć nazwę „banany kandyzowane”, ale niestety bardzo często producenci nie przestrzegają ścisłej terminologii.Chemia może wywoływać reakcję uczuleniową oraz podrażniać jelita.Z bananów suszonych powinny zrezygnować osoby, którym zależy na szczupłej sylwetce i chorujący na cukrzycę.


Niestety w chwili obecnej w sklepie jest brak produktu :(

Daktyle



Daktyle to owoce, których właściwości odżywcze docenią szczególnie sportowcy. Daktyle, zarówno te suszone, jak i surowe, są skarbnicą cukrów prostych, będących źródłem energii podczas intensywnego wysiłku, a ponadto uzupełnią niedobór glikogenu oraz potasu w organizmie. Poza tym daktyle zapobiegną miażdżycy, złagodzą objawy menopauzy i pomogą uporać się z zaparciami. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości mają daktyle oraz w jakie witaminy i minerały są bogate.
Daktyle to owoce daktylowca - najstarszego, bo uprawianego od czasów prehistorycznych, owocowego drzewa na świecie. Obecnie daktylowce uprawia się głównie w południowo-zachodniej Azji, północnej Afryce i na południu USA. Dojrzałe drzewo osiąga nawet 40 metrów i posiada 40 gron owocowych (w każdym około 30 daktyli). Ich właściwości odżywcze doceniają zwłaszcza mieszkańcy krajów arabskich którzy, nazywają je "chlebem życia", a rodzącą je palmę (Phoenix dactylifera) "drzewem życia". Nic dziwnego - daktyle, zarówno te suszone, jak i świeże, są bogate w błonnik, liczne witaminy (zwłaszcza w witaminę B3), związki mineralne (szczególnie potas), a także przeciwutleniacze i salicylany, które działają jak aspiryna


Wartości odżywcze świeżych daktyli (w 100 g). Odmiana Deglet Noor/Medjool


Wartość energetyczna - 282/277 kcal
Białko ogółem - 2,45/1,81 g
Tłuszcz - 0,39/0,15 g
Węglowodany - 75,03 g (w tym cukry proste 63,35)/ 74,97 g (w tym cukry proste 66,47)
Błonnik - 8/6,7 g

Witaminy

Witamina C – 0,4/0 mg
Tiamina – 0,052/0,050 mg
Ryboflawina – 0,066/0,060 mg
Niacyna - 1,274/1,610 mg
Witamina B6 - 0,165/0,249 mg
Kwas foliowy -19/15 µg
Witamina A – 10/149 IU
Witamina E – 0,05/0 mg
Witamina K - 2,7/2,7 µg

Minerały

Wapń – 39/64 mg
Żelazo - 1,02/0,90 mg
Magnez - 43/54 mg
Fosfor - 62/62 mg
Potas - 656/696 mg
Sód – 2/1 mg
Cynk - 0,29/0,44 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database

Suszone daktyle mają podobne wartości odżywcze. Wyjątek stanowi zawartość błonnika, którego jest nieznacznie więcej (około 8, 7 g/100 g) niż w owocach surowych.





Produkt kupisz TUTAJ


Suszone owoce są smaczne i zdrowe, jednak nie należy objadać się nimi bez ograniczeń... Bowiem taki rodzaj produktu zawiera niestety więcej kilokalorii niż świeży owoc. Zatem powinno się przyjmować odpowiednie dawki tych smakołyków. Zapewne jest to świetna, słodka przekąska zamiast jakiegoś ciasteczka. Daktyle i banany są bardzo słodkie, zaś jagody goji są pośrednie, po prostu nie przepełnia ich słodycz - nadają się także jako dodatek do herbaty.



Jeżeli jesteście ciekawi jak można urozmaicić swoją dietę warto zajrzeć na Vivio.pl - sklep internetowy cosdlazdrowia.pl. Z pewnością znajdziecie niejeden produkt odpowiadający waszym wymaganiom...Tyle wspaniałości w jednym miejscu :)


Lubicie tak zaczynać dzień? Może macie jakieś świetne przepisy na zdrowe jedzenie?



Pozdrawiam***

12 komentarzy:

  1. Wiem, że to niedobrze, ale nie jem rano śniadania... Dopiero jakieś 2 h po wstaniu

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety ja również nie lubię owsianek i tym podobnych rzeczy ;( A szkoda, są takie zdrowe

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja uwielbiam takie zdrowe śniadania :) Nie dość, że ładnie wyglądają to jeszcze dobrze smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje śniadanie wygląda przepysznie, ale ja jakoś niespecjalnie przepadam za czymś takim, może dlatego, że już się tym przejadłam. :)
    Obserwuję i zapraszam do siebie.
    https://secretsofcosmetology.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja z owsiankami mam mieszane relacje - raz mogłabym je jeść codziennie zaś innym razem nie przejdą mi przez gardło :P Osobiście bardzo lubię dodatki w postaci słonecznika, owoców goji, orzechów czy bananów jednak niestety daktyle są dla mnie zbyt słodkie? Nie mój smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smacznie wygląda ale nie lubię takich rzeczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyysznie wygląda to sniadanko! I jakie zdrowe, tzn samo zdrowie!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie przepadam za suszonymi daktylami, jednak z chęcią zjadłabym takie zdrowe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawie napisane. Super wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń